Made of virtuální realita

Vztahy

Také si rádi odskočíte z reálného světa do toho virtuálního? Pro někoho je návštěva toho druhého “vylepšeného” světa únik, pro jiného zábava, pro dalšího relax. Virtuálně můžeme totiž být, kým chceme. Vypadat, jak chceme, umět vše, na co si jen vzpomeneme. Takže proč nás virtuální svět tak láká?

Fantazie. To je odpověď. A je skvělá! Je to krásný dar, který jsme všichni dostali. Pravděpodobně jsme ho více využívali, když jsme byli malí. Nikdo nás nemusel nabádat: „Představ si...“ protože jsme to prostě dělali každou volnou chvilku. Ve fantazii je všechno povoleno. Můžeme navštívit nereálná místa, potkat slavné lidi, vyřídit si účty s nepřítelem dle svého scénáře a plánu. Zní to skvěle, že? Kdo z nás by se někdy neoddával dennímu snění, či neusínal s nejlepší představou, kterou si právě vytvořil. Virtuální svět nám tohle všechno nabízí plnými doušky, a navíc je to momentálně IN, moderní a sexy.

Realita oproti tomu?

Už to slovo je tvrdé a nudné. Realita je dřina. Jsme to skuteční my se vším, co k nám patří. S našimi chybami, nedostatky a slabostmi. A poprat se s tím vším je těžké a někdy až nemožné. Plnit si své sny v realitě trvá dlouho. A chce to odvahu. Realita má ale nesmírnou výhodu. Je hmatatelná. Všechno v ní je na dosah. Opravdové. Naše. A určitě nám některé části daly zabrat, a tím pádem na ně můžeme být pyšní. Ve virtuálním světě tohle přeci neplatí. 

Virtuální šílenství.

To je to, co teď žijeme. Svůj virtuální svět si nosíme v kapse toho reálného a utíkáme do něj, jak jen je to možné. Diskutujeme s neznámými lidmi, seznamujeme se podle fotek, necháváme vlastní život řídit aplikacemi. Proč?

Určitě jsou aplikace chytřejší než my. Stoprocentně jsou aplikace prospěšné a důležité. Bez navigace v telefonu bychom se možná dnes už při cestování neobešli. Díky komunikačním technologiím je svět najednou menší a dosažitelnější. Můžeme hovořit se svými přáteli z druhé strany světa, můžeme nakupovat, kde jen se nám zlíbí, a to klidně z vlastního domu, aniž bychom se zvedli z gauče.

Zdravé šílenství.

Občasný únik z reality – ať už do fantazie vlastní nebo virtuální, je v pořádku. Můžeme si v něm prostě jenom odpočinout a zažít emoce, které nám vlastní svět a život nenabízí. Kdy je to ale zdravé? 

Zdravé je to tehdy, kdy jsme si právě tohoto rozdílu vědomi. Když víme, co je umělé, nahrané, a co je opravdové. 

Když víme, kdo jsme my, a kdy jsme prostě utekli do alter ega někoho jiného. Protože náš vlastní život je hmatatelný. Je lepší mít vztahy na dosah než jen na oko. Je lepší využít všechny smysly, ať už chuť nebo čich, opravdově. Virtuální svět může být výborným nástrojem, prostředníkem a pomocníkem. Virtuální svět by nám neměl být domovem. Protože ten dům nedrží na našich vlastních základech. 

Autor článku: Veronika for Amy
Foto: Shutterstock
Nejoblíbenější články
  1. Vztekat se? Povoleno!
  2. Leader pod lupou