Vánoce na krku …

Soft skills Emoce & Emoční inteligence Vztahy

Jestli se na něco můžeme v každém roce spolehnout, tak na to, že se roční období střídají s přesnou pravidelností. Každý z nás má své oblíbené. Dokonce se podle nich řídí několik typologií hodnotících osobnost, vzhled, barvy a podobně. Možná, že i naše plánování se pojí ke konkrétní části roku. Asi máme rozdělené aktivity, na které se těšíme v létě, a v té době už řešíme, co budeme dělat v zimě. 

Roční období je populární téma pro rozhovor. Můžeme z toho udělat formální „small talk“, kterému všichni rozumí a nikoho neurazí. Zároveň je velmi moderní stěžovat si právě na to období, které zrovna prožíváme. Všimli jste si toho? V létě je moc vedro, v zimě hrozně mrzne, a ještě ta tma! Silničáři zase zaspali a předpovědi počasí prostě nesedí vůbec nikdy! 

Podzimní (ne)romance

Právě to období, které máme teď, to ale ze všech schytává nejvíc. „Nemám rád podzim“ možná slýcháme častěji než „Nemám rád jaro“ – s tímhle postojem to vyhrajete určitě na oddělení pro alergiky.

Proč nás tedy rozlaďuje právě podzim? Někteří svou nechuť spojují s tím, že podzim už od dětství znamená konec volnosti a začátek povinnosti. Někdo nás z letních radovánek strčil do školních lavic. Naplno jsme to začali vnímat právě až kolem října, kdy už byl podzim v plné síle. Dny se začínají zkracovat, obloha ztěžkne hustými šedými mraky a nám je permanentně zima. V práci se chystají uzávěrky, pomalu se začíná bilancovat. Tak nějak podvědomě víme, že než se ohřejeme, máme ještě pár měsíců před sebou. To nám na náladě rozhodně nepřidá. 

Nic netrvá věčně

Obecně je podzim považován za psychicky nejnáročnější období. Možná říkáme, že právě podzim je i pro veselé osobnosti časem melancholií a špatných nálad. Ano, všechno tomu nasvědčuje. Jak se tomu tedy nepoddávat? Když se podíváme na statistiky, zjistíme, že období sice má vliv na určité diagnózy, je to ale spíše odraz jednotlivců než to, že bychom byli v celkovém ohrožení všichni.

Pokud ale máme k podzimu spíše negativní postoj a naše nálady tomu odpovídají, zkusme se podívat na rok jako celek.

Roční období se střídají, tedy i podzim nebude natrvalo. Můžeme na něj nahlížet jako na období zklidnění a využít ho právě k přípravám na období, které máme raději. 

Na podzimu se dá najít mnoho pozitiv.

Je to jedno z nejbarevnějších období roku, a můžeme ho pojmout jako přípravu na Vánoce – jestli jsou to naše oblíbené svátky. Podzim pro nás může mít ozdravnou funkci. Máme možnost zajít na oblíbený film do kina, potkávat se s přáteli u čaje či svařeného vína, a toulat se spadaným listím. Jen se podívejme, jak velkou radost z něho mají malé děti a jak jsou fascinovány všemi podzimními plody, kterých jsou najednou celé parky a zahrady. Možná, že příkladem by nám mohly jít právě ony. 

Na každém období se totiž dá najít něco originálního, co to další období nemá. A tak by byla škoda si to nevychutnat.

Autor článku: Veronika for Amy
Foto: Shutterstock
Nejoblíbenější články
  1. Vztekat se? Povoleno!
  2. Leader pod lupou