Chceš více času? Počkej!

Soft skills Emoce & Emoční inteligence

Plyne jenom jedním směrem a nikdy ho nezískáme zpátky. A přitom je k nám velmi vstřícný. Každý den máme novou várku před sebou. Ráno vstaneme a „sklenice“ s časem je opět plná. A je jenom naše. 

Je úplně jedno odkud jsme, kolik nám je a třeba jak moc jsme bohatí. Všichni ho potřebujeme. S časem můžeme mnoho dokázat. Když ho nemáme, nezmůžeme nic. Nemůžeme si ho koupit, ani půjčit, ani schovat do zásoby. Nikdo nám ho nemůže vzít, nikdo nedostává víc, či míň. Je to jedno z největších bohatství, co máme. Dokonce i promarnit ho můžeme jenom dnes. Promarnit zítřek budeme moci zase až zítra.

Spěchám a čekám.

Některé naše dny by se daly rozdělit na okamžiky spěchání a čekání. Možná, že mezi nimi dokonce existuje i přímá úměra. 

Tedy čím víc spěcháme, tím častěji čekáme.

Spěcháme do práce – kolona, spěcháme na nákup – fronta, spěcháme k lékaři – skončíme v čekárně. Čekáme na kolegu, se kterým jsme měli domluvenou schůzku. Čekáme na telefonát, na zelenou, na autobus… Je to jako napínavý zápas mezi adrenalinem a nudou. A s úžasem pozorujeme, jak nám utíká jedna z nejcennějších věcí, co máme...

Zastav se!

Jedna z nejčastějších vět, které dnes používáme, je: „Nemám čas“. Je to jedna z největších absurdit, kterými se zaklínáme. Vždyť denně máme 24 hodin! Máme celý den na to, abychom se o ně dobře postarali. Abychom si je rozvrhli tak, že nám zbude dost na vlastní zdraví, radost, spokojenost, duševní růst, budování dobré pověsti a načerpání nových sil. Chceme-li s ním přestat bojovat a získat ho na naši stranu, je potřeba se zastavit. 

Čas se totiž nedá hledat. Dá se jenom dobře naplánovat.

Autor článku: Veronika for Amy
Foto: Shutterstock
Nejoblíbenější články
  1. Vztekat se? Povoleno!
  2. Leader pod lupou